Einsteinov dan HE Moste pri Žirovnici

V okviru naravoslovnega dneva Einsteinov dan smo si učenci vseh 4. in 5. razredov v ključno s podružnicama ogledali HE Moste pri Žirovnici in jez v Završnici.

Učenki POŠ Podljubelj sta zapisali kratko poročilo s priloženo fotogalerijo.

V petek, 20. 3. 2015, smo se odpeljali na ogled hidroelektrarne Moste.

Ko smo prispeli, smo se razdelili v tri skupine. Vsaka je dobila svojega vodiča. Naša skupina je najprej odšla v sobo, kjer nadzorujejo celotno elektrarno.  V njej je bilo veliko računalnikov. Gospod nam je razložil delovanje elektrarne in pokazal slike.

Nato smo se spustili po stopnicah do predora, ki je vodil do velike cevi, po kateri teče voda do turbine. Notri je bilo zelo mrzlo, slišali smo tudi tok vode.

Nadaljevali smo z ogledom muzeja. V njem smo videli, kako hidroelektrarna deluje. Potek je bil lepo prikazan z barvami in starimi napravami.

Sledil je ogled nove stavbe. V njej so bile turbine in generatorji. Delovala je ena turbina. Bilo je tako hrupno, da se nismo niti slišali.

Po malici smo se peš odpravili proti vodnemu hramu nad Žirovnico. Od tam je bil lep razgled na dolino in okoliške vrhove. Po gozdni poti in skozi predor smo odšli proti akumulacijskemu jezeru v Završnici, kjer se zbira voda.

Ta dan smo izkoristili tudi za opazovanje sončnega mrka. Opazovali smo ga lahko od začetka do konca. Bilo je zelo zanimivo, saj je sonce kar izginilo.

Na parkirišču nas je čakal avtobus, polni novih vtisov in znanj smo se odpeljali proti Tržiču.

FOTOGALERIJA

Špela Dovžan

Neja Skočir, 5.c

Ta vnos je bil objavljen v 4. razred - naravoslovni dan, 5. razred - naravoslovni dan. Zaznamek za trajno povezavo.