OGLED ČISTILNE NAPRAVE MAJ 2018

ČISTILNA NAPRAVA

Danes, 4. 5. 2018,  smo imeli voden ogled čistilne naprave Tržič, ki se nahaja na Loki. Vodja čistilne naprave je Mitja Zupan.

Na čistilno napravo dotekajo odpadne vode in grezniške gošče. Najprej gredo delavci do neke hiše, kjer v tovornjak s pomočjo črpalke črpajo blato. Imajo en manjši tovornjak za področja, ki so težje dostopna, in večjega za lažje dostopna področja. To blato črpajo iz tovornjaka v napravo za mehansko predčiščenje, kjer so grablje široke 2cm. Tu se izločijo stvari velike do 2cm. Potem pa onesnažena voda gre v napravo, kjer so grablje bolj skupaj, 6 milimetrov. Izločijo stvari do 6milimetrov. Nato pa v bazene kjer poteka biološko čiščenje. Tu je okrog 10 milijonov bakterij, ki jejo blato. Da te bakterije lahko živijo v bazen dohaja zrak. V puhalnem prostoru se dovaja kisik za bakterije v bazenu. Puhalni prostor je zvočno izoliran. Tiste stvari, ki jih bakterije ne pojejo gredo v zalogovnik za blato in na napravo za dehidriranje. Dehidrirano blato pridejo iskat delavci podjetja Koto in ga odpeljejo naprej na nadaljne čiščenje.

Čistilna naprava je začela delovati 2009. Skupna dolžina kanalizacijskega sistema je okrog 16 400 populacijskih enot. Milijon kubičnih metrov vode se prečisti. Na leto nastane 700 ton dehidriranega blata. Očiščena voda se zlije nazaj v Tržiško Bistrico.

Stvari, ki ne sodijo v stranišče so različni pripomočki za osebno higieno, osvežilni robčki, strupene snovi in odpadna olja, jedke snov, barve, zdravila ter pa gradbeni materiali. Te snovi odpeljemo na zbirni center v Kovor.

Nekaj utrinkov

Ta vnos je bil objavljen v 5. razred - druge aktivnosti. Zaznamek za trajno povezavo.